4.4.2014

Kasvissosekeitto & ranskanleipä

Kun kevätaurinko paistaa, niin tulee uusia ideoita ja villityksiä. Meikän suosikeiksi on noussut kaikenlaiset `ei niin tavalliset` ruuat ja leivät. Kasvissosekeitto ja ranskanleipä on tooosi hyvää, ja laitan tähän ohjeet, jotka olen todennu hyväksi ja kaikenlisäksi nämä kummatki onnistuu huonommaltakin kokilta. :)

 Kasvissosekeitto
n.4 hengelle 
2 pottua
2 porkkana
puolikas lanttu tai bataatti
kourallinen parsakaalta
1 tl suolaa
1 tl currya
ripaus mustapippuria
1 dl ruokakermaa

Tee näin: 

Laita vesi kiehumaan noin 2l kattilaan. Pese, kuori ja pilko ainesosat pieniksi paloiksi (keittoaika on silloin lyhyempi) ja laita kattilaan. Keitä 15-20min.

 Kun juurekset on kypsiä, kaada suurinosan vedestä pois, mutta jätä kuitenki niin, että survoessa keitto jää juoksevaksi. Lisää kattilaan mausteet ja ruokakerma ja survo sauvasekoittimella soseeksi. Maista että maku on sopiva ja nauti!

Halutessaan ainesosia voi lisätä tai vähentää saadakseen haluttavan määrän.
 


 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Maailman paras ranskanleipä
3 leipää

1 pussi kuivahiivaa tai puolikas tuorehiiva
1 kg vehnäjauhoja eli n.16dl
1 rkl suolaa
1 rkl sokeria
6 dl  vettä (+42°c)
1 dl sulatettua voita tai reilu 1/2dl oliiviöljyä

Lisää lämmin vesi kulhoon. Sekoita joukkoon hiiva, suola ja sokeri. Lisää jauhot joukkoon vähitellen hyvin sekoittaen pienissä erissä. Kun taikina on vaivattu sekaisin, lisää vielä voi tai öljy.

Vaivaa taikina tasaiseksi, niin että se irtoaa kulhon reunoilta. Peitä kulho tai laita päälle kansi ja laita taikina kohoamaan lämpimään paikkaan 50 minuutiksi.

Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla ja tee kolme pitkulaista leipää. 
Anna leipien nousta vielä n. 40 min.
Laita uuni lämpeämään 200°c. Tee leipiin veitsellä n.1cm syvyiset viillot.
Paista leipiä n.30 min siten että leivät ovat vaalean ruskeita.

Leipä on parhaimmillan tuoreena rapean kuoren kanssa, mutta jos et pidä rapeasta kuoresta, laita leivät pussiin yön ajaksi jolloin kuoret kerkeää pehmetä.

Tämä ohje oli niin hyvä että kotona ei paljoa kerennyt leipiä pöydällä katsella kun ne oli jo syöty ja lisää vain tilataan, joten tänään siis varmaan leivotaan leipää.
Tämä on ihan sikahyvää!


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 Samalla leivoin korvapuusteja, lurps!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Haluan nyt esitellä tämmöisen ihanuuden:
Helmikuussa veljen synttäreitä viettäessä veli toivoi Kärpät-kakkua, koska on jääkiekon suuri fani ja me kannustetaan Kärppiä. Tädin kanssa sitten alettiin taiteilemaan Kärppien logoa marsipaanille pastaväreillä ja mahtavahan siitä tuli.



Taas jälleen aurinkoista viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti